Cele mai importante atracții antice pe care le puteți vizita în timpul sejurului în Egipt

   Egiptul este o destinație de vacanță încântătoare, ale cărei atracții este aproape imposibil să le descoperiți pe parcursul unei singure călătorii. În Egipt veți descoperi numeroase situri arheologice, care datează de mii de ani, astfel încât dacă sunteți un turist pasionat de istorie antică Egiptul trebuie neapărat să se afle pe lista destinațiilor dumneavoastră de vacanță. Începem periplu nostru printre atracțiile antice ale Egiptului cu piramidele din Giza și cu Sfinxul. Piramidele din Giza sunt un complex de monumente antice care se numără printre cele 7 minuni ale antichității. Complexul este amplasat la 18 kilometri de Cairo și la 8 kilometri de orașul Giza. Se crede că aceste monumente au fost construite între secolele XXVI-XXIII î.Hr. Complexul cuprinde Marea Piramidă din Giza, populară și sub numele de Piramida lui Cheops, Piramida lui Khafra, Piramida lui Menkaura, iar în partea de est a complexului este dispus Marele Sfinx. Iubitorii de istorie antică o să fie cu adevărat încântați să viziteze Templul din Karnak, cea mai mare clădire religioasă construită vreodată. Se crede că templul a fost construit pe durata a 2000 de ani, bazele sale fiind puse în timpul Vechiului Regat Egiptean, iar construcția sa fiind finalizată în Epoca Ptolemeică. Templul din Karnak este a doua cea mai vizitată atracție a Egiptului, pe primul loc situându-se bineînțeles Piramidele din Giza. Aflați în Egipt credem că se merită să vizitați și Piramida lui Djoser, numită și Piramida în trepte din Saqqara. Aceasta este cea mai veche piramidă din Egipt fiind considerată prototip pentru celelalte piramide, care își schimbă însă aspectul devenind netede.

 poza

     Valea Regilor este o vale din Egipt unde s-au scos la lumină numeroase morminte ale faraonilor egipteni. Valea Regilor este amplasată pe malul vest al fluviului Nil, în apropierea orașului Luxor. Cercetările arheologice din zonă au debutat în secolul al XVIII-lea, multe din mormintele de aici fiind studiate până în prezent. Zona a devenit celebră după anul 1922, odată cu descoperirea mormântului lui Tutankhamon. Mormântul lui Tutankhamon este cel mai celebru, însă nu este cel mai impresionantă necropolă din Valea Regilor. În apropiere de Valea Regilor se găsește și Valea Reginelor, locul în care în perioada 1550 î. Hr. -1069 î. Hr. se îngropau soțiile faraonilor. Aici au fost descoperite până în prezent un număr de 91 de morminte, care deși merită vizitate, trebuie spus că nu sunt la fel de impresionante ca locurile de veci din Valea Regilor. Complexul arheologic Abu Simbel din Nubia numără 2 temple sculptate în piatră, care datează din perioada domniei lui Ramses al II-lea. Ramses al II-lea a dorit ca prin construirea acestui complex să-și intimideze rivalii nubieni și să comemoreze bătălia de la Kadesh. Trebuie spus că cele două monumente antice nu s-au aflat aici dintotdeauna, ci au fost mutate cu mari eforturi pentru a fi salvate de apele Nilului. Fațada marelui templu măsoară nu mai puțin de 33 de metri înălțime, în timp ce în înălțime măsoară 38 de metri. Intrarea în templu este păzită de patru statui în care este reprezentat Ramses al II-lea, deasupra intrării fiind inscripționat și numele său, iar pe frontispiciu templului este sculptat un șir de babuini. Deir el-Bahri se traduce ca Mănăstirea din Nord și este un complex de temple mortuare situat pe malul de vest al Nilului. Complexul funerar a fost construit de către Mentuhotep al II-lea, faraonul care a reunificat Egiptul. Atracția complexului funerar este reprezentată de existența templului funerar Djeser Djeser, cel mai sfânt dintre sfinți. Templul este susținut de mai multe șiruri de coloane, iar scopul său este acela de a o glorifica pe regina Ammon. Monumentul este amplasat pe o terasă, care este înconjurată de o stâncă abruptă. În interiorul stâncii arheologii au găsit un depozit de mumii despre care se crede că au fost mutate aici din Valea Regilor.

 poza

    În timpul sejurului petrecut în Egipt puteți vizita și Templul Luxor. Acesta a fost construit acum circa 3.400 de ani în urmă și față de celelalte temple antice, acesta nu este închinat niciunui zeu sau faraon. Templul era folosit, în principal, drept loc de încoronare, chiar Alexandru cel Mare susținea că a fost încoronat în acest templul deși nu există dovezi care să ateste acest lucru. În perioada medievală, comunitatea musulmană din Egipt a construit aici o moschee care se poate vizita și în prezent. Templul lui Philae a fost construit începând cu perioada ptolemeilor și a fost finalizat în timpul cucerii romane. Templul este celebru deoarece este ultimul monument egiptean pe a cărui ziduri au fost inscripționate hieroglife și este locul în care s-au celebrat ultimele ceremonii religioase antice egiptene. Începând cu secolul al IV-lea în Egipt își face apariția creștinismul, urmând ca pentru o perioadă cele două religii să coexiste, după aceasta creștinismul fiind religia majoritară. Astfel, în Egipt veți putea admira atât temple egiptene clasice, cât și temple care au fost transformate în lăcașe de cult creștine.
     Nu departe de piramidele din Giza și Saqqara veți putea vizita Piramida Îndoită și Piramida Roșie, ambele fiind construite la dorința faraonului Sneferu. Piramida Roșie a fost numită astfel din cauza nuanței sale roșiatice. Piramida Bent este una dintre cele mai neobișnuite piramide din Egipt, deoarece la bază are o înclinație de 55º, urmând ca mai apoi înclinația să se schimbe deodată la 43º. Nu se știe cu exactitate de ce s-a realizat această schimbare, însă se bănuiește că egiptenii și-ar fi dorit pasaje și camere mai strâmte. O altă teorie spune că pe măsură ce se îndepărtau de bază, construcția arăta tot mai mult instabilitate, așa că au decis să reducă unghiul. Deir el Medina este o necropolă ce tinde să fie trecută cu vederea de cea mai mare parte a turiștilor. Atracția turistică este cunoscută și ca Valea Artizanilor, aici fiind dispuse locurile de veci ale artiștilor, constructorilor și meșteșugarilor care au construit mormintele din Valea Regilor și Valea Reginelor.

 poza

   Un alt obiectiv turistic pe care vi-l recomandăm cu mare drag să-l vizitați este Templul lui Hathor din Dendera. Templul este celebrul datorită nuanțelor de albastru care și după 2000 de ani sunt încă surprinzătore. Templul a fost construit în epoca Ptolemeică și prezintă influențe arhitecturale egiptene, grecești și romane. Pe cuprinsul templului veți putea să admirați unele dintre cele mai reușite reprezentări ale Cleopatrei și ale fiului său, Caesarion. Istoria antică a Egiptului este cu totul impresionantă, iar în timpul concediului ar fi păcat să nu încercați să dezlegați înțelesurile. Ramses al III-lea este considerat ultimul faraon cu adevărat puternic, iar acesta își doarme somnul de veci în Medinet Habu, templul cunoscut pentru reprezentările lui Ramses care învinge „popoarele mării”, invadatorii Egiptului. Un alt templu pe care îl puteți vizita în Egipt este Templul lui Edfu, care datează din timpul dinastiei ptolemeice. Interesant este faptul că acesta este cel mai bine conservat templu de pe teritoriul întregului Egipt. Inscripțiile de pe pereții templului au fost extrem de valoroase pentru cercetători, deoarece oferă informații prețioase despre religia și cultura egiptenilor în timpul perioadei ptolemeice.

 poza

    Orașul Memphis a fost prima capitală a Egiptului, iar totodată a fost un important centru de cult dedicat zeului Ptah. Odată cu ascensiunea Tebei de sud, orașul și-a pierdut din importanță. În prezent în Memphis puteți vedea doar ruine și colosul lui Ramses al II-lea, motiv suficient pentru a-l vizita. Dacă vă place să descoperiți locuri care sunt învăluite în mister și în legătură cu care se țes diferite legende, atunci trebuie neapărat să vizitați obeliscul neterminat. Acesta a fost comandat de către faraonul Hatshepsut, a fost sculptat în rocă și trebuia să măsoare 42 de metri înălțime. Acest lucru nu a fost însă posibil, deoarece în timpul construcție s-au observat numeroase fisuri, ceea ce a făcut ca proiectul să fie abandonat. Faptul că se află încă în cariera de piatră oferă cercetătorilor informații prețioase despre tehnica de exploatare a pietrei pe care o foloseau egiptenii. O civilizație atât de dezvoltată cum este cea egipteană, nu putea să lase succesorilor decât o multitudine de obiective turistice, unele mai interesante decât altele. În acest registru se situează și coloșii lui Memnon, cele două statui din piatră masivă în care este reprezentat faraonul Amenhotep al III-lea. Cele două statui păzeau intrarea în templul mortuar al faraonului. Inundațiile și cutremurele au distrus templul, dar statuile se păstrează până astăzi.

 poza

    Ramessum este templul mortuar al lui Ramses al II-lea și a fost construit pentru a fi loc de cult după moartea faraonului, astfel încât memoria sa să nu fie uitată. Kom Ombo este un monument antic situat la o distanță de circa o oră de mers cu mașina de orașul Aswan. Este un templu dublu, cu două săli, două sanctuare și camere dedicate unor zei diferiți, care datează din perioada ptolemeică. Acest tip de templu este destul de rar întâlnit în Egipt. O ultimă atracție turistică pe care o supunem atenție dumneavoastră este templul lui Khnum de la Esna. Khnum este un zeu egiptean antic, cu cap de berbec, care a construit lumea pe roata de olărit. Templul dedicat acestei zeități primordiale a Egiptului a fost construit în perioada ptolemeilor.

Cele mai potrivite luni în care să plănuiți vacanțe în Egipt

Egiptul începe să fie o destinație tot mai populară în rândul turiștilor români, însă marea majoritate a acestora nu au prea multe informații despre acest țară și despre condițiile meteo de aici. În Egipt vă veți putea bucura de un sejur exotic și liniștit, pe durata căruia veți putea vizita și câteva obiective turistice senzaționale, fără să trebuiască să plătiți o avere sau să zburați ore în șir, deoarece este o destinație de vacanță destul de accesibilă românilor și din punct de vedere al costurilor și în ceea ce privește distanța.

Citeste mai mult.

Preparate tradiționale pe care se merită să le încercați în timpul sejurului în Egipt

    Dacă este prima dumneavoastră vacanță în Egipt, cel mai probabil vă veți simți puțin copleșiți de climă, de diferențele culturale, dar și de preparatele tradiționale. Dacă cu temperaturile ridicate și diferențele culturale vă va fi mai greu poate să vă obișnuiți, în ceea ce privește mâncarea nu aveți niciun motiv de îngrijorare, deoarece preparatele egiptene sunt gustoase și hrănitoare.

Citeste mai mult.