Cairo, capitala Egiptului, este cel mai întins și cel mai populat oraș al statului. Așa cum este și firesc, orașul Cairo include și numeroase atracții turistice, care vor fi o adevărată încântare pentru turiștii de toate vârstele. Indiferent că vă petreceți sejurul alături de grupul de prieteni, în cuplu sau alături de familie, veți avea ce vizita, doar să aveți timp suficient la dispoziție. În Cairo, turiștii vor descoperi numeroase moschei și biserici, unele dintre ele având sute de ani vechime. Pe cuprinsul orașului Cairo sunt amenajate mai multe parcuri, clădiri impresionante și centre de divertisment. Turiștii pasionații de shopping vor avea posibilitatea de a vizita piața Khan Al Khalili sau numeroasele centre comerciale moderne.
Credem că nu este ghid turistic dedicat orașului Cairo care să nu cuprindă Muzeul Egiptean din Piața Tahrir. Este unul dintre cele mai mari muzee din zonă și găzduiește 150 de mii de artefacte ce datează din diferite perioade istorice ale statului Egiptean. Expozițiile sunt dispuse pe două etaje, la parter, turiștii vor putea admira statui de mici dimensiuni, manuscrise, fotografii, hărți și alte astfel de obiecte. La etajul muzeului sunt expuse sarcofage, mumii și statui de mari dimensiuni. Pentru a înțelege mai bine istoria acestor artefacte ar fi bine să apelați la un ghid turistic. Nici exteriorul muzeului nu poate fi trecut cu vederea, clădirea are o culoare roșie-cărămizie, o cupolă și ferestre care amintesc de clădirile cu arhitectură islamică.
Un alt muzeu interesant din Cairo este Muzeul Copt. Acest muzeu a fost inaugurat în anul 1910 și este situat în faimosul port roman din Babilon și reprezintă cel mai mare muzeu al antichităților copte din lume. Aici sunt expuse peste 16.000 artefacte copte din diferite regiune ale Egiptului. Clădirea în care funcționează acest muzeu are o fațadă ce se aseamănă izbitor de mult cu Moscheea Al-Aqmar. În fața muzeului este dispus un bust al fondatorului muzeului, Morcos Smika Pașa.
Muzeul de Artă Islamică este situat în zona Bab al-Khalq și este una dintre cele interesante muzee islamice din Egipt. Clădirea are o istorie care vă va atrage imediat atenția. Dacă vă veți hotărî că doriți să vizitați acest muzeu veți avea ocazia de a admira mii de artefacte ce datează din perioada islamică, ustensile de sticlă și metal, piese de mobilier, corespondență, manuscrise. Panourile informative în limba engleză vă vor ajuta să înțelegeți mai bine specificul acestui muzeu.
Panorama Războiului din Octombrie este pentru pasionații de istorie cea mai interesantă atracției a orașului Cairo. Muzeul a fost organizat în anii´80 și este dedicat Războiului din octombrie 1973, evidențiind modul în care armata egipteană și-a obținut victoria. Clădirea are formă circulară și este situată în zona Salah Salem.
În topul atracțiilor turistice din Cairo se situează și Palatul Abdeen. Edificiul a fost construit de către Khedive Ismail în ultimele decade al secolului al XIX-lea. În jurul palatului funcționează o serie de muzee, în cadrul cărora sunt expuse obiecte și arme de epocă.
Orașul Cairo este înțesat de monumente religioase, iar în cele ce urmează vom încerca să le prezentăm pe cele pe care nu aveți cum să le ratați. Moscheea lui Amr Ibn Al-Aas a fost prima moschee de pe continentul african și o pepinieră a cărturarilor islamici. Moscheea nu vă va impresiona doar prin frumusețea stilului islamic, ci și prin liniștea pe care o veți simți aici. În cadrul moscheii își are locul de veci fiul liderului islamic Amr Ibn Al-Aas, Abbdulah. Moscheea Ahemed Ibn Tulun este una dintre cele mai vechi moschei din centrul orașului Cairo. Datează de la sfârșitul secolului al XI-lea, iar arhitectura sa a rămas neschimbată până astăzi. Din minaretul moscheii veți avea ocazia de a admira priveliști senzaționale asupra orașului Cairo.
Biserica Suspendată se situează printre cele mai renumite atracții turistice ale orașului Cairo. Biserica este cunoscută și ca Biserica Sfintei Fecioare Maria. Lăcașul de cult nu este vizitat doar de către turiștii creștini, ci și de cei de alte religii, cu toții fiind uimiți de arhitectura sa unică. Pe cuprinsul bisericii veți putea admira picturi și gravuri deosebite din călătoria Mariei și a lui Iosif. Printre cele mai importante repere religioase ale orașului Cairo se situează și Moscheea Al-Azhar. Moscheea este o adevărată capodoperă arhitecturală. Cele trei minarete ale sale datează din secolele XIV-XVI, iar piața care mărginește moscheea numără și ea sute de ani de istorie.
Nu puteți vizita orașul Cairo fără a vizita Moscheea El-Hussein. Această moschee se bucură de o cinste deosebită în lumea arabă, deoarece se crede că aici își doarme somnul de veci Hussein bin Ali, nepotul profetului Mohamed. Moscheea El-Hussein are o arhitectură deosebită, deoarece stilul general este inspirat din arhitectura gotică, iar minaretele cilindrice din cea otomană.
Strada El-Moez din Cairo este un adevărat muzeu în aer liber, motiv pentru care este protejată de către UNESCO. Iubitorii de istorie și clădiri monumentale neapărat trebuie să facă o plimbare în această zonă a orașului Cairo. De-a lungul străzii El-Moez veți descoperi un număr impresionat de moschei, precum Moscheea Al-Hakim, Moscheea Sultan Qalawun, Moscheea Al-Moayad, Moscheea Al-Aqmar. La aceste moschei se adaugă o serie de școli, clădiri istorice, magazine de antichități și magazine de suveniruri. Strada El-Moez este gazda a numeroase concerte și evenimente culturale.
Turnul Cairo este unul dintre cele mai interesate edificii de pe cuprinsul orașului Cairo. Designul său interesant nu are cum să nu-i farmece și să-i intrige pe turiști. Turnul măsoară 187 metri înălțime, iar designul său este inspirat de floarea de lotus egipteană. De aici vă veți putea bucura de priveliști senzaționale asupra orașului Cairo și asupra Nilului.
Interesantă este Poarta Istorică din Zuweila, care datează din secolul al XI-lea d. Hr. Poarta este mărginită de două minarete, în care se poate urca, de unde se pot admira priveliști drăguțe asupra orașului Cairo. O altă atracție interesantă de pe cuprinsul orașului Cairo este Palatul Qasr al-Baron. Palatul datează din secolul al XIX-lea și are o arhitectură deosebită. Palatul a fost ridicat de către un milionar belgian care și-a petrecut mare parte din viață în India. Palatul este dispus pe două etaje și numără 7 camere. Alături de palat a fost ridicat și un turn cu patru etaje, care are același tip de arhitectură.